«Талібан» може встановити дипломатичні стосунки із західними державами — політолог

Ситуація в столиці Афганістану загострилася після вибухів, скоєних 26 серпня бойовиками терористичної організації «Ісламська держава» поруч з аеропортом Кабула.

Розмова з аналітиком Інституту майбутнього Ілією Кусою.

Ілія Куса: Можливо, Великобританія буде окремо домовлятися з талібами через Пакистан. Є свої інтереси у Туреччини. Вони не дуже пов’язані з НАТО. Турки з самого початку хотіли взяти під контроль аеропорт Кабула. Домовилися про це зі США. План був таким: поки США будуть евакуйовувати своїх людей, за їхню безпеку відповідатимуть турки. За це Туреччина ще залишиться в Афганістані, як «підрядник» НАТО та США у майбутньому. Буде головним комунікаційним містком між «Талібаном» і Заходом.

Це було до захоплення Кабулу. Зараз Туреччина пробувала домовитися з «Талібаном», щоб залишитися у регіоні, бо має там свої амбіції. Таліби відмовили. Туреччина оголосила, що виводить свої війська. Я не виключаю, що вона з часом визнає владу «Талібану».

Туркам не вдалося туркам розіграти мусульманську карту, не зможуть цього зробити й інші країни. РФ має можливість посилити свій вплив і присутність у Центральній Азії через ситуацію в Афганістані. Бо Таджикистан та Узбекистан будуть занепокоєні, проситимуть про додатковий захист. Україна не мала з Афганістаном глибоких стосунків. Ми разом із Заходом намагатимемося вирішити визнавати «Талібан» чи ні.

Не виключаю можливості, що «Талібан» встановить дипломатичні стосунки із західними країнами. У 90-х роках три країни офіційно визнали «Талібан», відкривали його посольства у себе. Це Пакистан, Саудівська Аравія та Катар. На Заході це буде складніше зробити, бо є громадська думка, спротив, критика. Це буде складне політичне рішення.

Якщо «Талібан» втримає владу і дотримається попередніх обіцянок, цього буде достатньо, щоб країни Заходу їх визнали. Достатньо, щоб вони отримали хоч часткову зовнішню легітимність.